Listeria: Käyttö, Annostus Ja Haittavaikutukset Lääkkeissä

Nimi Listeria
Vaikuttava aine Listeria monocytogenes
Sivuvaikutukset Pahoinvointi, ripuli, vatsakramppit, kuume
Vasta-aiheet Raskaus, immuunivajavuus, vakavat sairaudet

Farmakologinen vaikutus

Listeria on gram-positiivinen, sauvojen muotoinen bakteeri, joka voi aiheuttaa listerioosia, vakavan ruokamyrkytyksen. Listeria monocytogenes voi lisääntyä matalissakin lämpötiloissa, mikä tekee siitä erityisen pelottavan elintarvikkeissa.
Listeria-infektiot ovat erityisen vaarallisia raskaana oleville naisille, vastasyntyneille ja immuunipuutoslääkitystä saavilla. Infektoituminen voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten aivokalvontulehdukseen tai sepsikseen.

Farmakokinetiikka

Listerian farmakokinetiikkaa on vaikea arvioida, koska sen vaikutusmekanismi perustuu suurelta osin bakterologiseen kasvuvaiheeseen ja immunologiseen reaktioon. Infektoitumisen aikana bakteeri pääsee tunkeutumaan elimistön soluihin ja käyttämään niiden ravinteita lisääntymiseen.
Bakteerin eloonjääminen ja lisääntyminen riippuu hostin immuunivasteesta, ja se voi aiheuttaa oireita 1-3 viikkoa altistuksen jälkeen.

Sivuvaikutukset

Listeria-infektoitumiseen liittyvät sivuvaikutukset voivat vaihdella lievistä vakaviin oireisiin. Yleisimmät oireet ovat pahoinvointi, ripuli ja vatsakramppit. Joillakin potilailla voi esiintyä myös kuumetta ja lihaskipuja.
Erityisen huomionarvoista on, että raskaana olevilla naisilla listeria voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Vasta-aiheet käytölle

Listeriazille altistumisen osalta vasta-aiheisiin kuuluu mm. raskaus, sillä Listeria-infektio voi siirtyä äidistä sikiöön ja aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Myös immuunivajavuudesta kärsivät henkilöt ovat erityisessä vaarassa, koska heidän kehon puolustusjärjestelmänsä on heikentynyt.

Listeria Suomessa ja lääkkeen kaupalliset nimet

Suomessa listeria-infektiot ovat harvinaisia, mutta ruoan turvallisuus on edelleen tärkeä huomioon otettava seikka. Ruokavalintoihin liittyvät riskit voivat vaihdella, ja viranomaisten suositus on, että erityisesti herkkä väestöryhmä, kuten raskaana olevat naiset, välttelevät riskialtteita, kuten pastöroimatonta maitoa ja kypsentämätöntä lihaa.
Euroopassa ja Suomessa tunnettuja kauppanimiä, jotka liittyvät listeriaan, ovat esimerkiksi “Lispro” ja “Lysteria”. Näitä lääkkeitä käytetään tiettyjen infektioiden hoitoon, jotka aiheutuvat listeria-bakteerista, mutta niiden tarkat käytännöt vaihtelevat alueittain.

Yhteenvetona voidaan todeta, että listeria on vakava patogeeni, jonka hoito ja ennaltaehkäisy ovat keskeisiä terveysongelmien välttämiseksi. Säännöllinen tiedottaminen ja varovaisuus elintarvikkeiden käsittelyssä auttavat vähentämään riskiä ja pitämään yhteisömme terveenä.

You may also like...